dilluns, 11 de juny del 2018

Servei


Acció de servir o d'ésser útil a algú.”

Dilluns.

  • Explicar als nens el conte del “rei i la velleta”.

“El rei Pere era molt temut de tothom per dur i rigorós i no desconeixia que el seu poble l’odiava, encara que al seu davant ho dissimulessin i fins i tot l’adulessin.

Una nit, passant pel carrer, de tornada a palau, va sentir com una velleta feia les seves oracions i dedicava un pare nostre perquè Déu nostre senyor donés al rei forces anys de vida.

L’Endemà, el rei va fer cridar la velleta al seu davant i li preguntà com era que mentre tothom l’odiava i desitjava la seva mort, en canvi ella resava per la seva vida.

La dona li va contestar que era cert, però que ella vetllava pel rei per por que el vingués després d’ell no fos pitjor.

El rei quedà confús davant les raons de la velleta, va respectar la seva manera de pensar i li féu passar una pensió mentre visqués, perquè continués resant per ell, encara que fos per por d’un altre pitjor.”


Dimarts.

·       Comentar què suggereix als nens la imatge del servei.

 Resultat d'imatges de imagen niño ayudando a un anciano

Dimecres.

·       Explicar el conte “El ratolí i el lleó”.


“Un dia, dos ratolins estaven jugant alegrement en un descampat. En aquell mateix descampat, a l'ombra d'un arbre, hi havia un lleó intentant fer la migdiada, però els ratolins eren tant escandalosos que no s'aconseguia dormir.
Però en un dels seus jocs, els ratolins van passar per sobre del lleó. El lleó, enfadat ja per no poder dormir, es va enutjar encara més per aquella manca de respecte que li mostraven els ratolins.
I aixecant-se de cop! va aconseguir acorralar-ne un mentre l'altre fugia espaordit. El lleó va agafar al ratolí que havia acorralat i, per sorpresa seva, el ratolí li va parlar:
- Lleó, si em perdones la vida, et serviré sempre que necessitis la meva ajuda.
El lleó primer es va quedar perplex, però ràpidament va esclatar a riure!
- Tu! un petit i minúscul ratolí oferint-me ajuda a mi! el rei de la selva! ... Au! Ves!
I de tanta gràcia que el va fer, el va deixar anar.
Al cap d'un temps, el mateix lleó anava despistat per la selva quan va caure en un parat posat per un caçador. Va quedar penjat en un arbre en una xarxa i, per molt que ho intentava no podia escapar i cada vegada rugia més fort de ràbia, tant, que tota la selva tremolava.
El ratolí va sentir els rugits i ràpidament va acudir on era el lleó per a complir la seva promesa. Però el rei de la selva seguia desconfiant d'un petit ratolí. Però el ratolí, sense dubtar, es va enfilar fins on era el lleó i va començar a rosegar la xarxa. I va rosegar i rosegar fins que la xarxa es va trencar i va alliberar al lleó.
I el lleó va donar les gràcies al ratolí, que a més estava molt satisfet per haver-li estat útil.


Dijous.



·       Explicar la faula dels “Galls i l’àliga”.

“Dos galls es barallaven pels favors de les gallines en un galliner; i al final un va foragitar l'altre.
El vençut es va retirar resignadament darrera uns matolls, amagant-se allà. En canvi, el vencedor va pujar orgullós a una tàpia alta posant-se a cantar tan fort com va poder.
Però no va trigar una àguila a caure-li al damunt i raptar-lo. Des d'aleshores el que havia perdut el combat es va quedar amb tot el galliner.”
Qui es vanaglòria dels seus propis èxits, no li triga a aparèixer qui se'ls prengui.


Divendres.



·       Visualitzar el següent vídeo un cop s’ha llegit el text següent:

Youtube:  TV3 – Telenotícies “Cavall fort” fa els 50     2: 31







·       Cavall Fort és una revista que va néixer el desembre de 1961, fruit de l’esforç d’un grup de persones de procedències diverses unides per una preocupació comuna: trobar una manera perquè els infants poguessin aprendre a llegir i a escriure en català.

Aquest mateix any 2011, s’han complert 50 anys des de la primera publicació i ja hi ha més de mil números publicats.

Surt quinzenalment i la pots trobar als quioscs i llibreries. A cada revista hi pots trobar reportatges curiosos, un munt de pàgines de còmics, propostes d’activitats plàstiques, un conte original, concursos i entreteniments.

Alguns dels personatges que han estat en aquesta revista són Els Barrufets, Benet Tallaferro i Jan i Trencapins, Espirú i Fantàstic i Sergi Grapes,Gil Pupil·la, Jep i Fidel, Les aventures de Pere Vidal i Massagran, Lucky Luke i Ot el bruixot. ( Veure annex o demanar algun exemplar a la Biblioteca).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada